×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

آخرین اخبار

true
    امروز  دوشنبه - ۳۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳  
true
false

باید توجه داشته باشیم که مشکل اساسی در کشور بحران آب است. این موضوع تولیدات و فعالیت‌های بخش کشاورزی را تحت‌الشعاع خود قرار داده و تهدید می‌‌کند. یکی از سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی در وهله اول، سیاست کشت محصولات کشاورزی کم‌ آب‌بر و تغییر سیستم آبیاری از سنتی به نوین است.
مشکل اساسی کشاورزی کشور را می‌‌توان بحران آب دانست. این مشکل طی سال‌های گذشته دست و پای کشاورزی را تا حد بسیاری بسته است. افزایش بهره‌وری آب و بالا بردن راندمان آبیاری، اهرم بسیار مهمی در ارتباط با غلبه بر این مشکل دست و پا گیر به‌شمار ‌می‌‌رود. وزارت جهادکشاورزی طی سال‌های اخیر با سیاست‌های خود در زمینه‌هایی چون افزایش سطح سیستم‌های آبیاری تحت‎فشار، بالا بردن بهره‌وری آب، توسعه گلخانه‌ها، تغییر الگوی کشت به سمت محصولات کم‌ آب‌بر، اصلاح بذر و اجرای پروژه‎های عظیم ملی در ارتباط با بهره‎وری آب و خاک، توانسته قدمی در جهت بهبود وضعیت کشاورزی کشور بردارد.
محمدشفیع ملک‌زاده رییس نظام صنفی کشاورزی کشور در گفت‌وگو با ایانا گفت: «باید توجه داشته باشیم که مشکل اساسی در کشور بحران آب است. این موضوع تولیدات و فعالیت‌های بخش کشاورزی را تحت‌الشعاع خود قرار داده و تهدید می‌‌کند. یکی از سیاست‌های وزارت جهاد‌کشاورزی در وهله اول، سیاست کشت محصولات کشاورزی کم‌ آب‌بر و تغییر سیستم آبیاری از سنتی به نوین است. در این راستا استفاده از سیستم‌های آبیاری تحت فشار منجر به مصرف بهینه آب شده است. علاوه بر این برای حل مشکل کم‌آبی و مقابله با اتلاف آب، کشاورزی ایران به سمت کشت گلخانه‌ای رفته است. در سال‌های اخیر شاهد پیشرفت چشمگیری در توسعه گلخانه‌ها بوده‌ایم.»
وی در ارتباط با سیاست‎های وزارت جهاد کشاورزی در جهت حل مشکل بحران آب گفت: «سیاست دیگر وزارت جهاد‌کشاورزی در سال‌های اخیر خارج کردن محصولات آب‌بر از الگوی کشت است. به‌طور مثال بخشنامه ممنوع شدن کشت برنج به جز در دو استان شمالی یکی از این اقدامات به شمار می‌‌رود. در راستای محدود کردن محصولات آب‌بر می‌‌توان به محدود کردن کشت صیفی‌جات نیز اشاره کرد. در حال حاضر کشت صیفی‌جات در حد تأمین نیاز داخل انجام می‌‌گیرد و میزان کشت این محصولات که مصرف آب بالایی دارند، در سال‌های گذشته چند برابر نیاز داخلی بوده ولی در حال حاضر این میزان محدود شده است.»
ملک‌زاده ادامه داد: «طی سال‌های اخیر اعتبارات بسیار خوبی برای آبیاری تحت فشار در نظر گرفته شد، که به توسعه این سیستم کمک شایانی کرد. بسیاری از زمین‌های کشاورزی مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار شده است.»او با اشاره به این نکته که همه به‌خوبی ‌می‌‌دانیم در شرایطی که کشور زیر فشار تحریم‌ها و تهدیدها قرار دارد، وزارت جهاد کشاورزی در این سال‌ها فشار بسیاری متحمل شده است، گفت: «بر خلاف فشارهای وارده از تحریم‌ها وزارت جهاد کشاورزی سیاست‌های خود را دنبال کرده و در دو- سه سال اخیر در تولید برخی محصولات که کشور وابستگی شدیدی به واردات آن داشته، به خودکفایی نیز رسیده ‌است. شکر محصولی است که تا سال ۹۲، دو الی سه می‌لیون تن به کشور وارد می‌‌شد، در حال حاضر درصد بسیاری از وابستگی ما به واردات کشور از بین رفته است. سال گذشته میزان واردات ما به زیر ۴۰۰ هزار تن رسید و امسال نیز تقریبا بی‌نیاز از وردات شکر بودیم.»
ملک‌زاده در ارتباط با محصول دیگری که وابستگی وارداتی شدیدی در آن داریم، اعلام کرد: «۹۰ درصد روغن ما از خارج از کشور تأمین ‌می‌‌شود. با سیاست وزارت جهاد‌کشاوزی امروز به سمتی رفته‌ایم که محصولات دانه‌های روغنی در سطح گسترده‌ای در کشور کشت ‌می‌‌شود. علاوه ‌بر این کشور ما بیش از ۸۰ الی ۹۰ درصد نیاز خود به نهاده‌های دامی را وارد می‌‌کند، با سیاست وزارت جهادکشاورزی این نهاده‎ها در الگوی کشت قرار گرفته‌اند و امیدواریم در آینده‌ای نه چندان دور از واردات این محصولات بی‌نیاز شویم.»
رییس نظام صنفی کشاورزی با تأکید بر فعالیت‌های تحقیقاتی انجام شده در سال‌های اخیر گفت: «با توجه به فعالیت‌های تحقیقاتی انجام شده در زمینه تولید بذر اقدامات بسیار خوبی انجام شده، در سال‌های اخیر سیاست وزارت جهاد‌کشاورزی به سمت تولید بذرهای با عملکرد بالا و مقاوم به شوری، امراض، آفات و غیره رفته است. در حال حاضر نیاز به واردات بذر کم شده است و امیدواریم بتوانیم در آینده نزدیک تمامی بذر موردنیاز را در داخل کشور تولید کنیم. فعالیت‌های تحقیقاتی باعث شده میزان بهره‌وری و عملکرد آب تا حدود بسیاری بالا برود.»
وی توضیح داد: «در سالیان گذشته میزان تولید محصولی چون گندم افزایش چشمگیری داشته است. در گذشته تولید حداکثری گندم به طور میانگین حدود ۵/۳ تن در هکتار بوده و الان این رقم به ۱۳ تن در هکتار رسیده است. محصولی چون کلزا که در یک هکتار حدود ۲ تا ۳ تن برداشت محصول داشته است، الان تا ۹ تن در هکتار هم در استانی چون کرمانشاه‌ برداشت صورت می‌‌گیرد.»
ملک‌زاده به افزایش بهره‌وری در صنعت شیلات اشاره کرد و گفت: «در این سال‌ها شاهد افزایش بهره‌وری در شیلات بوده‌ایم. در ارتباط با این افزایش بهره‌وری وزارت جهاد‌کشاورزی موفقیت‌های خوبی به‌دست آورده. علاوه بر بهره‌وری در شیلات، افزایش بهره‌وری گندم نیز بسیار بیشتر شده است. البته این افزایش بهره‌وری به این معنا نیست که سطح زیر کشت گندم افزایش یافته‌، بلکه افزایش بهره‌وری و عملکرد در واحد سطح افزایش داشته است.»او با اشاره به حمایت وزارت جهاد‌کشاورزی از تشکل‌ها و بها دادن به آن‌ها در تصمیم‌‎گیری‌ها گفت: «وزارت جهاد‌کشاورزی در حمایت از تشکل‌ها رویکرد بسیار مثبتی داشته و توجه ویژه به این بخش داشته است.»

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false